Przepisy

Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów

- Sophia Loren

Wołowina na obiad? Kolację? Grilla?
Do kanapek? Na przystawkę?

Przyrządzanie dań z wołowiny wbrew powszechnemu przekonaniu jest bardzo proste – wymaga jedynie trochę wiedzy, nieco doświadczenia, oraz odrobinę fantazji.

Aby pokazać, że wołowinę bardzo łatwo przyrządzić, przygotowaliśmy przepisy na burgery, sałatki, dania z grilla, dania obiadowe, wędliny oraz przystawki. Poniższe przepisy można wydrukować i stworzyć z nich książkę kucharską.

Stek z oka rozbratla z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:
– ziemniaki 0,5 kg
-3 steki z oka rozbratla
-świeży rozmaryn
-główka czosnku
-olej
– masło 100g
-pieprz
-sól
-folia aluminiowa
-ulubione zioła do ziemniaków (może być papryka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory)

1.
Mięso wyciągnąć z lodówki ok. 2 godziny przed planowanym przyrządzaniem.
2.
Piekarnik rozgrzać do ok. 180C.
3.
Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Przyprawić solą, pieprzem, oraz ulubionymi przyprawami. Polać 2 łyżkami oleju. Wymieszać i wysypać na blachę do pieczenia. Połowę główki czosnku zawinąć w papier do pieczenia i upiec na blasze w piekarniku razem z ziemniakami. Piec ok. 30-35 minut.
4.
Ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia ziemniaków, wyciągnąć z piekarnika czosnek. Lekko przestudzić, wycisnąć i wymieszać z masłem.
5.
Na patelnię wlać olej w takiej ilości, aby pokrył patelnie cienką warstwą i mocno rozgrzać. Steki nasolić przed usmażeniem i smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z 2-3 całymi ząbkami czosnku, oraz gałązką rozmarynu. Podczas smażenia można dodać łyżkę masła. Długość smażenia jest zależna od tego, jaki stek chcemy przyrządzić (Patrz: Jak przyrządzić idealnego steka?) Po usmażeniu przełożyć do folii aluminiowej. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i posmarować masłem z czosnkiem. Zawinąć i odstawić na 3-4 minuty, aby soki nie wypłynęły przy krojeniu.
6.
Pozostałą ilością masła czosnkowego posmarować gorące ziemniaki wyciągnięte z piekarnika. Można je delikatnie przemieszać, by masło czosnkowe pokryło je równomiernie. Podawać z ulubioną surówką.

Składniki: – ziemniaki 0,5 kg -3 steki z oka rozbratla -świeży rozmaryn -główka czosnku -olej – masło 100g -pieprz -sól -folia aluminiowa -ulubione zioła do ziemniaków (może być papryka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) 1. Mięso wyciągnąć z lodówki ok. 2 godziny przed planowanym przyrządzaniem. 2. Piekarnik rozgrzać do ok. 180C. 3. Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Przyprawić solą, pieprzem, oraz ulubionymi przyprawami. Polać 2 łyżkami oleju. Wymieszać i wysypać na blachę do pieczenia. Połowę główki czosnku zawinąć w papier do pieczenia i upiec na blasze w piekarniku razem z ziemniakami. Piec ok. 30-35 minut. 4. Ok. 10 minut przed...

...

Zobacz przepis

Flaczki wołowe z boczniakami

Składniki:
-woda ok. 2L
-flaczki wołowe 0,5kg
-łopatka lub polędwica wołowa ok. 500g
-boczniaki opakowanie ok. 250g
-mieszanka warzywna (najlepiej typu chińska) ok. 250g
-wędzony boczek ok. 200g
-pieprz mielony, na końcu łyżeczki
-sól, ok. pół łyżeczki
-papryka czerwona w proszku słodka, płaska łyżeczka
-imbir mielony w proszku, na końcu łyżeczki
-gałka muszkatołowa w proszku, na końcu łyżeczki
-gorczyca, ok 5 ziarenek
-chili mielone w proszku, szczypta
-liść laurowy, 2 szt.
-imbir w proszku, szczypta
-czosnek 2 ząbki
-smalec, ok. 50g
-mąka, 2 łyżki
-koperek najlepiej świeży

1.
Opcja A- jeśli mamy flaczki gotowane, bielone, krojone:
Flaczki przełożyć do garczka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez ok. 5 minut. Pierwszą wodę odcedzić i dokładnie przepłukać flaczki pod bieżącą wodą. Do garczka z flaczkami nalać ok. 2L świeżej wody i ponownie zagotować.
Opcja B -jeśli mamy flaczki niebielone w całości:
Przepłukać pod bieżąca wodą. Następnie odciąć niechciany tłuszcz oraz fragmenty, które nie wyglądają jak flaki. Posypać solą i po chwili dokładne oczyścić z pozostałości najlepiej małą szczoteczką. Ponownie dokładne opłukać pod bieżącą wodą. Następnie parzyć flaki w temperaturze 850C przez ok. 15 minut. Odcedzić i przepłukać kolejny raz pod bieżącą wodą. Pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garczka. Ponownie zalać świeżą wodą i zagotować. Te flaczki potrzebują więcej czasu na gotowanie niż flaczki z opcji A.
Pozostała część przepisu jest jednakowa dla opcji A oraz B.

2.
Dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony w plastry.

3.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kawałki łopatkę lub polędwicę wołową. Przesmażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z gotującymi się flaczkami. Jeśli flaczki oraz mięso są w miarę miękkie (długość gotowania zależy od twardości flaków oraz mięsa wołowego ), ok. 20 minut przed zakończeniem gotowania dodać mieszankę warzywną oraz pokrojone w paski boczniaki ( boczniaki wcześniej można przesmażyć na maśle).

4.
Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek tak, aby był chrupiący.

5.
Do pozostałego tłuszczu z boczku dodać ok. 50g smalcu. Roztopić. Dodać 2 kopiaste łyżki mąki. Smażyć cały czas mieszając, aż mąka zmieni kolor na lekko złoty. Uważnie, gdyż może pryskać – wlać zasmażkę do gotujących się flaczków, mieszając je, by nie utworzyły się grudki. Doprawić pieprzem, a jeśli brakuje to również do smaku solą. Można też dodać na koniec świeżo pokrojony koperek.

Składniki: -woda ok. 2L -flaczki wołowe 0,5kg -łopatka lub polędwica wołowa ok. 500g -boczniaki opakowanie ok. 250g -mieszanka warzywna (najlepiej typu chińska) ok. 250g -wędzony boczek ok. 200g -pieprz mielony, na końcu łyżeczki -sól, ok. pół łyżeczki -papryka czerwona w proszku słodka, płaska łyżeczka -imbir mielony w proszku, na końcu łyżeczki -gałka muszkatołowa w proszku, na końcu łyżeczki -gorczyca, ok 5 ziarenek -chili mielone w proszku, szczypta -liść laurowy, 2 szt. -imbir w proszku, szczypta -czosnek 2 ząbki -smalec, ok. 50g -mąka, 2 łyżki -koperek najlepiej świeży 1. Opcja A- jeśli mamy flaczki gotowane, bielone, krojone: Flaczki przełożyć do garczka...

...

Zobacz przepis

Gulasz z łopatki wołowej z boczniakami

Składniki:
– łopatka wołowa ok. 600g
– boczniaki 250g
– ok. 1,5L bulionu (patrz Bulion ze szpondra wołowego)
– papryka czerwona i żółta
– marchewka, 2 szt.
– ziemniaki ok. 300g
– papryka w proszku
– czosnek niedźwiedzi
– czosnek
– kminek
– oregano
– sól
– pieprz
– przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
– śmietana 18%, ok. 200ml
– natka pietruszki
– olej lub masło klarowane

1.
Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć z przyprawami na głębokiej patelni. Następnie dusić na pod przykryciem do miękkości (jeśli zaistnieje taka potrzeba można dolać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło).

2.
Jak mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz boczniaki. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Posypać świeżą pietruszką.

Składniki: – łopatka wołowa ok. 600g – boczniaki 250g – ok. 1,5L bulionu (patrz Bulion ze szpondra wołowego) – papryka czerwona i żółta – marchewka, 2 szt. – ziemniaki ok. 300g – papryka w proszku – czosnek niedźwiedzi – czosnek – kminek – oregano – sól – pieprz – przecier pomidorowy, 2 łyżeczki – śmietana 18%, ok. 200ml – natka pietruszki – olej lub masło klarowane 1. Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć z przyprawami na głębokiej patelni. Następnie dusić na pod przykryciem do miękkości (jeśli zaistnieje taka potrzeba można dolać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło). 2. Jak...

...

Zobacz przepis

Szponder wołowy z cebulką w sosie Teryiaki

Składniki:
-gotowany szponder, ok. 600g
-czerwona papryka w proszku
-cebula biała lub czerwona 2 szt.
-czosnek niedźwiedzi
-sól
-pieprz
-sos Teryiaki (opcjonalnie)
-olej do smażenia, ok. 3-4łyżki

1.
Szponder ugotować w ulubionych przyprawach- można też z niego wcześniej zrobić bulion – (patrz Bulion ze szpondra wołowego). Wyciągnąć z bulionu na talerz, aby mięso się osuszyło.

2.
Na oleju zeszklić cebulkę, dodać sos Teryiaki (opcjonalnie). Na podsmażonej cebulce położyć szponder posypany, papryką, solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażyć z 2 stron, tak aby mięso nabrało delikatnie rumianego wyglądu. Podawać z ulubioną sałatką, frytkami lub ziemniakami.

Składniki: -gotowany szponder, ok. 600g -czerwona papryka w proszku -cebula biała lub czerwona 2 szt. -czosnek niedźwiedzi -sól -pieprz -sos Teryiaki (opcjonalnie) -olej do smażenia, ok. 3-4łyżki 1. Szponder ugotować w ulubionych przyprawach- można też z niego wcześniej zrobić bulion – (patrz Bulion ze szpondra wołowego). Wyciągnąć z bulionu na talerz, aby mięso się osuszyło. 2. Na oleju zeszklić cebulkę, dodać sos Teryiaki (opcjonalnie). Na podsmażonej cebulce położyć szponder posypany, papryką, solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażyć z 2 stron, tak aby mięso nabrało delikatnie rumianego wyglądu. Podawać z ulubioną sałatką, frytkami lub ziemniakami.

...

Zobacz przepis

Bulion ze szpondra wołowego

Składniki:
– szponder wołowy, ok.600g
-ok. 3L wody
-marchew
-pietruszka
-kalarepa
-por
-przyprawa typu „Vegeta”
-koperek
-lubczyk
-nać selera

1.
Mięso pokroić w paski, tak aby zmieściło się w garnku.

2.
Zalać wodą. Zagotować. Pierwszą wodę odcedzić.

3.
Szponder opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garczka zalać ok. 3L świeżej wody, dodać wszystkie warzywa i przyprawy. Ilości przyprawy typu „Vegeta” użyć w zależności od gustu. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok.2-2,5 godziny (można dłużej, aż mięso będzie miękkie, a wywar otrzyma pożądany smak). Na koniec gotowania dodać ponownie świeżą nać koperku lub pietruszki . Można podawać z makaronem, makaronem chińskim, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.

Składniki: – szponder wołowy, ok.600g -ok. 3L wody -marchew -pietruszka -kalarepa -por -przyprawa typu „Vegeta” -koperek -lubczyk -nać selera 1. Mięso pokroić w paski, tak aby zmieściło się w garnku. 2. Zalać wodą. Zagotować. Pierwszą wodę odcedzić. 3. Szponder opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garczka zalać ok. 3L świeżej wody, dodać wszystkie warzywa i przyprawy. Ilości przyprawy typu „Vegeta” użyć w zależności od gustu. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok.2-2,5 godziny (można dłużej, aż mięso będzie miękkie, a wywar otrzyma pożądany smak). Na koniec gotowania dodać ponownie świeżą nać koperku lub pietruszki . Można podawać z makaronem, makaronem chińskim,...

...

Zobacz przepis

Szynka wołowa z piekarnika

Składniki:
– mięso wołowe, ok. 1,5kg (może być zrazowa górna lub krzyżowa )
-woda ok. 3L
-sól ok. 3 kopiaste łyżki
-czosnek
-jałowiec, ziele angielskie (opcjonalnie)
-rękaw do pieczenia

1.
Wodę zagotować z przyprawami w ok. 5-cio litrowym garczku. Ostudzić.

2.
Do zalewy włożyć mięso, ale w ten sposób, by woda zakryła je w całości, przykryć. Wołowinę można też przekroić na 2 części. Szybciej się zamarynuje. Marynować w lodówce minimum dwie doby.

3.
Po zamarynowaniu przełożyć do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć obydwa końce. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok 2-2,5 godziny. Można też piec w temperaturze 1300C przez ok.3,5h (tzw. wole pieczenie). Po upieczeniu szynkę wołową pozostawić w rękawie do całkowitego wystygnięcia, a następnie w lodówce na kilka godzin. Kroić dopiero jak będzie zimna. Idealna do kanapek!

Składniki: – mięso wołowe, ok. 1,5kg (może być zrazowa górna lub krzyżowa ) -woda ok. 3L -sól ok. 3 kopiaste łyżki -czosnek -jałowiec, ziele angielskie (opcjonalnie) -rękaw do pieczenia 1. Wodę zagotować z przyprawami w ok. 5-cio litrowym garczku. Ostudzić. 2. Do zalewy włożyć mięso, ale w ten sposób, by woda zakryła je w całości, przykryć. Wołowinę można też przekroić na 2 części. Szybciej się zamarynuje. Marynować w lodówce minimum dwie doby. 3. Po zamarynowaniu przełożyć do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć obydwa końce. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok 2-2,5 godziny. Można też piec w temperaturze 1300C...

...

Zobacz przepis

Rozbratel wołowy w sosie śmietanowym

Składniki:
– rozbratel wołowy, 600 gramów
– cebula biała, 1 sztuka
– bulion wołowy, 100ml
– sól morska drobnoziarnista, 1 łyżeczka
– mąka pszenna, 1 łyżka
– śmietana 18%, 3 łyżki
– olej do smażenia
– papryka słodka mielona
– pieprz czarny mielony
– czosnek niedźwiedzi
– woda
-natka pietruszki

1.
Rozbratel wołowy umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju (ilość użytego oleju zależy od wielkości patelni – olej ma tylko pokryć bardzo cienką warstwą powierzchnię jej dna). Wołowinę smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz.

2.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju, przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką.

3.
Usmażone mięso wołowe ponownie przełożyć na patelnię z cebulką, zalać bulionem wołowym i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mąkę wymieszać z ok. 50ml zimnej wody, wlać na patelnię z gotującymi się pozostałymi składnikami. Wymieszać, dodać śmietanę i zagotować. Gotować jeszcze przez ok.2 minuty.

4.
Podać z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi, makaronem lub kluskami i ulubioną surówką posypane natką pietruszką.

Składniki: – rozbratel wołowy, 600 gramów – cebula biała, 1 sztuka – bulion wołowy, 100ml – sól morska drobnoziarnista, 1 łyżeczka – mąka pszenna, 1 łyżka – śmietana 18%, 3 łyżki – olej do smażenia – papryka słodka mielona – pieprz czarny mielony – czosnek niedźwiedzi – woda -natka pietruszki 1. Rozbratel wołowy umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju (ilość użytego oleju zależy od wielkości patelni – olej ma tylko pokryć bardzo cienką warstwą powierzchnię jej dna). Wołowinę smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty. Przełożyć...

...

Zobacz przepis

Bogracz z karku wołowego

Składniki:
– kark wołowy, 1 kilogram
– cebula czerwona, 1 szt.
– papryka czerwona,1 szt.
– papryka żółta, 1 szt.
– ząbki czosnku, 4 szt.
– smalec 100g
– kminek cały, kilka sztuk
– woda, 1,5L
– mąka, 2 łyżki
– przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
-świeży koperek
-3 kostki rosołowe (najlepiej wołowe),lub ok.1,5L bulionu
– sól
– pieprz
-olej

1.
Kark wołowy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.

2.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać, zrumienić na patelni. Przełożyć do miseczki.

3.
Paprykę pokroić w kostkę.

4.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, przesmażyć mięso aby się zrumieniło. Następnie dodać cebulę, czosnek, pieprz i paprykę. Doprawić kminkiem.

5.
Do obsmażonych składników wlać ok.1,5l wody i dodać kostki rosołowe (można też użyć gotowego bulionu, lecz wtedy trzeba uważać z ilością dodawanej soli, by Bogracz nie był zbyt słony). Całość mieszać do momentu aż się zagotuje, następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Dodać przecier pomidorowy.

6.
Na osobnej patelni rozgrzać ok. 100g smalcu. Dodać mąkę. Mieszać cały czas, aż zasmażka się zarumieni.

7.
Zasmażkę wlać do garnka z gulaszem cały czas mieszając. Bogracz doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok.2 minuty. Odstawić z ognia. Dodać świeży koperek sól i pieprz do smaku. Można podawać z kluseczkami.

Składniki: – kark wołowy, 1 kilogram – cebula czerwona, 1 szt. – papryka czerwona,1 szt. – papryka żółta, 1 szt. – ząbki czosnku, 4 szt. – smalec 100g – kminek cały, kilka sztuk – woda, 1,5L – mąka, 2 łyżki – przecier pomidorowy, 2 łyżeczki -świeży koperek -3 kostki rosołowe (najlepiej wołowe),lub ok.1,5L bulionu – sól – pieprz -olej 1. Kark wołowy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać, zrumienić na patelni. Przełożyć do miseczki. 3. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Na patelni...

...

Zobacz przepis

Wołowina po kozacku

Składniki:
– udziec lub rostbef, 1kg
– cebula, 2 szt.
– czosnek, pół główki
– masło, 100g
– bulion wołowy, 200ml
– wino czerwone wytrawne, 100ml
– cukier, 1 łyżeczka
– sól, 1 łyżeczka
– pieprz ziarnisty kolorowy, mała łyżeczka
– liść laurowy , 2 szt.
– ocet jabłkowy lub biały ocet winny, 1 łyżka

1.
Mięso pokroić w kostkę.

2.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

3.
W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek.

4.
Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet. Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.

5.
Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 – 2 godziny.

6.
Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki: – udziec lub rostbef, 1kg – cebula, 2 szt. – czosnek, pół główki – masło, 100g – bulion wołowy, 200ml – wino czerwone wytrawne, 100ml – cukier, 1 łyżeczka – sól, 1 łyżeczka – pieprz ziarnisty kolorowy, mała łyżeczka – liść laurowy , 2 szt. – ocet jabłkowy lub biały ocet winny, 1 łyżka 1. Mięso pokroić w kostkę. 2. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę. 3. W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek. 4. Na mięsie ułożyć pokrojoną...

...

Zobacz przepis

Goleń wołowa wolno pieczona

Składniki:
– goleń wołowa, 1,2 kilograma
– cebula, 1szt.
– czosnek, 3 ząbki
– pomidory krojone z puszki, 400 gramów
– miód, 1 łyżka
– ocet jabłkowy, 1 łyżka
– rozmaryn świeży, 1 gałązka
– papryka słodka mielona, 1 łyżeczka
– chili pieprz cayenne mielone, na końcu małej łyżeczki
– liść laurowy suszony, 2 szt.
– sól morska jodowana , 1 łyżeczka
– pieprz czarny mielony, do smaku
– olej rzepakowy

1.
Goleń przyprawić solą i pieprzem. Do małej miski wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodać: słodką paprykę, chili, pokrojony rozmaryn i pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

2.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na całą noc lub nawet 24h. Po tym czasie obsmażyć mięso z wszystkich stron i odstawić.

3.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i rozdrobniony czosnek. Wlać pomidory, miód, ocet. Dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut.

4.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos, przełożyć mięso i piec przez 4 godziny pod przykryciem w 130 stopniach – co jakiś czas można mięso odwracać. Po upieczeniu mięso podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Składniki: – goleń wołowa, 1,2 kilograma – cebula, 1szt. – czosnek, 3 ząbki – pomidory krojone z puszki, 400 gramów – miód, 1 łyżka – ocet jabłkowy, 1 łyżka – rozmaryn świeży, 1 gałązka – papryka słodka mielona, 1 łyżeczka – chili pieprz cayenne mielone, na końcu małej łyżeczki – liść laurowy suszony, 2 szt. – sól morska jodowana , 1 łyżeczka – pieprz czarny mielony, do smaku – olej rzepakowy 1. Goleń przyprawić solą i pieprzem. Do małej miski wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodać: słodką paprykę, chili, pokrojony rozmaryn i pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty...

...

Zobacz przepis

Policzki wołowe w sosie z czerwonym winem

Składniki:
– policzki wołowe, ok,700g
– czerwone wytrawne wino, ok. 250ml
– bulionu wołowy, 1 szklanka
– cebula, 1 szt.
– ząbek czosnku, 1 szt.
– średnie marchewki, 2 szt.
– korzeń pietruszki, 1 szt.
– ćwierć selera
– ziele angielskie, 4-5szt.
– liście laurowe, 2szt.
– szczypta suszonego tymianku
– sól, pieprz
– olej
– mąka krupczatka, lub pszenna, 1 łyżka

1.
Policzki należy umyć i oczyścić. Podzielić w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości -każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

2.
Na głębokiej patelni z grubym dnem bardzo mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Policzki smażyć na dużym ogniu po kilka minut z każdej ze stron. Na patelni na której były smażone policzki, smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

3.
Gdy cebula się zeszkli wlać na patelnię wino i dokładnie mieszać. Ponownie na patelnię włożyć policzki oraz dopełnić bulionem wołowym. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i wstawić całość na mały ogień. Dusić mięso pod pokrywką około 2 godziny.

4.
Gdy mięso już będzie miękkie, dodać pokrojone w średnią kostkę warzywa – pietruszkę, seler oraz marchewkę. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso przełożyć na talerz, a zawartość garnka -sos z warzywami redukować na dużym ogniu przez 5-7 minut. Smak sosu musi być bardzo intensywny dlatego powinien zredukować się o połowę.

5.
Na koniec dodać mąkę krupczatkę lub pszenną, rozpuszczoną w ok. 100ml zimnej wody. Po wlaniu zawiesiny do sosu wymieszać całość i gotować do uzyskania lekko gęstego, bardzo esencjonalnego winno-warzywnego sosu. Na koniec policzki przełożyć do sosu i podgrzać delikatnie całość. Można podać z dzikim ryżem, puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemiankami. Świetnie pasuje również jako sos do placków ziemniaczanych.

Składniki: – policzki wołowe, ok,700g – czerwone wytrawne wino, ok. 250ml – bulionu wołowy, 1 szklanka – cebula, 1 szt. – ząbek czosnku, 1 szt. – średnie marchewki, 2 szt. – korzeń pietruszki, 1 szt. – ćwierć selera – ziele angielskie, 4-5szt. – liście laurowe, 2szt. – szczypta suszonego tymianku – sól, pieprz – olej – mąka krupczatka, lub pszenna, 1 łyżka 1. Policzki należy umyć i oczyścić. Podzielić w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości -każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Na głębokiej patelni z grubym dnem bardzo...

...

Zobacz przepis

Ligawa wołowa po chińsku

Składniki:
– ligawa wołowa, 200 g
– makaron ryżowy lub chow mein, opakowanie 100 g
– papryka czerwona, połowa
– papryka pomarańczowa, połowa
– cukinia, połowa
– cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 szt.
– grzyby mun, kilka szt.
– sezam biały do dekoracji
Marynata:
-sos teriyaki, 3 łyżki
-ocet ryżowy, 2 łyżki
-sos chili, 1 łyżka
-przyprawa orientalna, 1 łyżka

1.
Dymkę posiekać i część wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

2.
Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (UWAGA! Ligawę można lekko przymrozić -będzie się lepiej kroić) . Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki.

3.
Warzywa i grzyby pokroić w zapałkę.

4.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Podsmażyć warzywa z pozostałą częścią cebulki dymki następnie dodać mięso. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 3 minuty.

5.
W czasie kiedy warzywa smażą się już razem z mięsem – makaron zalać wrzątkiem. Odczekać tak długo jakie są zalecenia na opakowaniu makaronu, następnie odcedzić. Wyłożyć na talerz, a na górę dać mięso razem z warzywami. Posypać dymką oraz sezamem. Smacznego 🙂

Składniki: – ligawa wołowa, 200 g – makaron ryżowy lub chow mein, opakowanie 100 g – papryka czerwona, połowa – papryka pomarańczowa, połowa – cukinia, połowa – cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 szt. – grzyby mun, kilka szt. – sezam biały do dekoracji Marynata: -sos teriyaki, 3 łyżki -ocet ryżowy, 2 łyżki -sos chili, 1 łyżka -przyprawa orientalna, 1 łyżka 1. Dymkę posiekać i część wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. 2. Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (UWAGA! Ligawę można lekko przymrozić -będzie się lepiej kroić) . Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki. 3. Warzywa i grzyby pokroić w...

...

Zobacz przepis

Wołowina z makaronem Chow Mein

Składniki:
– makaron typu Chow Mein, 200g
– olej, 2łyżki
– mięso wołowe chude, 200g
– marchewka, 150g
– papryka czerwona
– seler naciowy, ok. 100g
– cebula dymka, 2 szt.
– czosnek, 3 ząbki
– papryczka chili, 1 szt.
– imbir świeży, pasek ok 2cm
– cukier brązowy, 1 płaska łyżeczka
– sos sojowy
– sos sweet chili
– olej sezamowy
– Suszone grzyby shitake, kilka szt.

1.
Suszone grzyby shitake namoczyć i przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsączyć i włożyć z
powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego.

3.
Rozgrzać wok i wlać 2 łyżki oleju. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chilli, imbir oraz
pokrojone w paski grzyby shitake i smażyć przez ok. pół minuty.

4.
Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem. Przełożyć do woka i smażyć
przez ok. 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.

5.
Dodać pokrojonego w słupki selera, obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w
półkrążki cebulę dymkę oraz paprykę pokrojoną w paski i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać
wymieszane: cukier, sos sojowy, sos chili. Dodać makaron i smażyć przez minutę.

6.
Doprawić dodatkowo sosem sojowym w razie potrzeby.

7.
Przełożyć do misek, podawać zaraz po przygotowaniu.

Składniki: – makaron typu Chow Mein, 200g – olej, 2łyżki – mięso wołowe chude, 200g – marchewka, 150g – papryka czerwona – seler naciowy, ok. 100g – cebula dymka, 2 szt. – czosnek, 3 ząbki – papryczka chili, 1 szt. – imbir świeży, pasek ok 2cm – cukier brązowy, 1 płaska łyżeczka – sos sojowy – sos sweet chili – olej sezamowy – Suszone grzyby shitake, kilka szt. 1. Suszone grzyby shitake namoczyć i przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką...

...

Zobacz przepis

Sałatka z polędwicą wołową

Składniki:
– mix sałat
– polędwica wołowa, 300g
– pomidorki koktajlowe, 200g
– papryka czerwona
– kilka małych ogórków konserwowych z chili
– cebula czerwona, 1 szt.
– mozzarella, 200g
– oliwa z oliwek, 3 łyżki
– przyprawa do sałatek
– miód, 1 łyżka
– ocet jabłkowy, 1 łyżka
– sól
-pieprz
– masło, 1 łyża
– czosnek, 1-2 ząbki
– olej do smażenia, ok. 3 łyżki

1.
Polędwicę wyciągnąć z lodówki ok. 2h przed przyrządzeniem. Pokroić w cienkie plasterki (można ją lekko przemrozić, tak by dała się łatwo kroić w cienkie plasterki). Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. W zależności od grubości plastrów –jeśli są bardzo cienkie smażyć 2-3 minuty.

2.
Mix sałat wsypać do miski. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę pokroić w półkrążki, ogórki mozzarelle w kostkę. Wszystko wymieszać.

3.
Oliwę z oliwek, przyprawę do sałatek, pieprz, miód, ocet jabłkowy wymieszać.

4.
Na talerzu ułożyć sałatkę, polać sosem (można wcześniej wymieszać), a na niej poukładać usmażone plastry polędwicy.

Składniki: – mix sałat – polędwica wołowa, 300g – pomidorki koktajlowe, 200g – papryka czerwona – kilka małych ogórków konserwowych z chili – cebula czerwona, 1 szt. – mozzarella, 200g – oliwa z oliwek, 3 łyżki – przyprawa do sałatek – miód, 1 łyżka – ocet jabłkowy, 1 łyżka – sól -pieprz – masło, 1 łyża – czosnek, 1-2 ząbki – olej do smażenia, ok. 3 łyżki 1. Polędwicę wyciągnąć z lodówki ok. 2h przed przyrządzeniem. Pokroić w cienkie plasterki (można ją lekko przemrozić, tak by dała się łatwo kroić w cienkie plasterki). Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni...

...

Zobacz przepis

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl