Bogracz z karku wołowego

Pobierz PDF

Składniki:
– kark wołowy, 1 kilogram
– cebula czerwona, 1 szt.
– papryka czerwona,1 szt.
– papryka żółta, 1 szt.
– ząbki czosnku, 4 szt.
– smalec 100g
– kminek cały, kilka sztuk
– woda, 1,5L
– mąka, 2 łyżki
– przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
-świeży koperek
-3 kostki rosołowe (najlepiej wołowe),lub ok.1,5L bulionu
– sól
– pieprz
-olej

1.
Kark wołowy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.

2.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać, zrumienić na patelni. Przełożyć do miseczki.

3.
Paprykę pokroić w kostkę.

4.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, przesmażyć mięso aby się zrumieniło. Następnie dodać cebulę, czosnek, pieprz i paprykę. Doprawić kminkiem.

5.
Do obsmażonych składników wlać ok.1,5l wody i dodać kostki rosołowe (można też użyć gotowego bulionu, lecz wtedy trzeba uważać z ilością dodawanej soli, by Bogracz nie był zbyt słony). Całość mieszać do momentu aż się zagotuje, następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Dodać przecier pomidorowy.

6.
Na osobnej patelni rozgrzać ok. 100g smalcu. Dodać mąkę. Mieszać cały czas, aż zasmażka się zarumieni.

7.
Zasmażkę wlać do garnka z gulaszem cały czas mieszając. Bogracz doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok.2 minuty. Odstawić z ognia. Dodać świeży koperek sól i pieprz do smaku. Można podawać z kluseczkami.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl