Bulion ze szpondra wołowego

Pobierz PDF

Składniki:
– szponder wołowy, ok.600g
-ok. 3L wody
-marchew
-pietruszka
-kalarepa
-por
-przyprawa typu „Vegeta”
-koperek
-lubczyk
-nać selera

1.
Mięso pokroić w paski, tak aby zmieściło się w garnku.

2.
Zalać wodą. Zagotować. Pierwszą wodę odcedzić.

3.
Szponder opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garczka zalać ok. 3L świeżej wody, dodać wszystkie warzywa i przyprawy. Ilości przyprawy typu „Vegeta” użyć w zależności od gustu. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok.2-2,5 godziny (można dłużej, aż mięso będzie miękkie, a wywar otrzyma pożądany smak). Na koniec gotowania dodać ponownie świeżą nać koperku lub pietruszki . Można podawać z makaronem, makaronem chińskim, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl