Flaczki wołowe z boczniakami

Pobierz PDF

Składniki:
-woda ok. 2L
-flaczki wołowe 0,5kg
-łopatka lub polędwica wołowa ok. 500g
-boczniaki opakowanie ok. 250g
-mieszanka warzywna (najlepiej typu chińska) ok. 250g
-wędzony boczek ok. 200g
-pieprz mielony, na końcu łyżeczki
-sól, ok. pół łyżeczki
-papryka czerwona w proszku słodka, płaska łyżeczka
-imbir mielony w proszku, na końcu łyżeczki
-gałka muszkatołowa w proszku, na końcu łyżeczki
-gorczyca, ok 5 ziarenek
-chili mielone w proszku, szczypta
-liść laurowy, 2 szt.
-imbir w proszku, szczypta
-czosnek 2 ząbki
-smalec, ok. 50g
-mąka, 2 łyżki
-koperek najlepiej świeży

1.
Opcja A- jeśli mamy flaczki gotowane, bielone, krojone:
Flaczki przełożyć do garczka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez ok. 5 minut. Pierwszą wodę odcedzić i dokładnie przepłukać flaczki pod bieżącą wodą. Do garczka z flaczkami nalać ok. 2L świeżej wody i ponownie zagotować.
Opcja B -jeśli mamy flaczki niebielone w całości:
Przepłukać pod bieżąca wodą. Następnie odciąć niechciany tłuszcz oraz fragmenty, które nie wyglądają jak flaki. Posypać solą i po chwili dokładne oczyścić z pozostałości najlepiej małą szczoteczką. Ponownie dokładne opłukać pod bieżącą wodą. Następnie parzyć flaki w temperaturze 850C przez ok. 15 minut. Odcedzić i przepłukać kolejny raz pod bieżącą wodą. Pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garczka. Ponownie zalać świeżą wodą i zagotować. Te flaczki potrzebują więcej czasu na gotowanie niż flaczki z opcji A.
Pozostała część przepisu jest jednakowa dla opcji A oraz B.

2.
Dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony w plastry.

3.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kawałki łopatkę lub polędwicę wołową. Przesmażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z gotującymi się flaczkami. Jeśli flaczki oraz mięso są w miarę miękkie (długość gotowania zależy od twardości flaków oraz mięsa wołowego ), ok. 20 minut przed zakończeniem gotowania dodać mieszankę warzywną oraz pokrojone w paski boczniaki ( boczniaki wcześniej można przesmażyć na maśle).

4.
Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek tak, aby był chrupiący.

5.
Do pozostałego tłuszczu z boczku dodać ok. 50g smalcu. Roztopić. Dodać 2 kopiaste łyżki mąki. Smażyć cały czas mieszając, aż mąka zmieni kolor na lekko złoty. Uważnie, gdyż może pryskać – wlać zasmażkę do gotujących się flaczków, mieszając je, by nie utworzyły się grudki. Doprawić pieprzem, a jeśli brakuje to również do smaku solą. Można też dodać na koniec świeżo pokrojony koperek.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl