Goleń wołowa wolno pieczona
Goleń wołowa wolno pieczona
Składniki:
– goleń wołowa, 1,2 kilograma
– cebula, 1szt.
– czosnek, 3 ząbki
– pomidory krojone z puszki, 400 gramów
– miód, 1 łyżka
– ocet jabłkowy, 1 łyżka
– rozmaryn świeży, 1 gałązka
– papryka słodka mielona, 1 łyżeczka
– chili pieprz cayenne mielone, na końcu małej łyżeczki
– liść laurowy suszony, 2 szt.
– sól morska jodowana , 1 łyżeczka
– pieprz czarny mielony, do smaku
– olej rzepakowy
1.
Goleń przyprawić solą i pieprzem. Do małej miski wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodać: słodką paprykę, chili, pokrojony rozmaryn i pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na całą noc lub nawet 24h. Po tym czasie obsmażyć mięso z wszystkich stron i odstawić.
3.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i rozdrobniony czosnek. Wlać pomidory, miód, ocet. Dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut.
4.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos, przełożyć mięso i piec przez 4 godziny pod przykryciem w 130 stopniach – co jakiś czas można mięso odwracać. Po upieczeniu mięso podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.