Policzki wołowe w sosie z czerwonym winem

Pobierz PDF

Składniki:
– policzki wołowe, ok,700g
– czerwone wytrawne wino, ok. 250ml
– bulionu wołowy, 1 szklanka
– cebula, 1 szt.
– ząbek czosnku, 1 szt.
– średnie marchewki, 2 szt.
– korzeń pietruszki, 1 szt.
– ćwierć selera
– ziele angielskie, 4-5szt.
– liście laurowe, 2szt.
– szczypta suszonego tymianku
– sól, pieprz
– olej
– mąka krupczatka, lub pszenna, 1 łyżka

1.
Policzki należy umyć i oczyścić. Podzielić w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości -każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

2.
Na głębokiej patelni z grubym dnem bardzo mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Policzki smażyć na dużym ogniu po kilka minut z każdej ze stron. Na patelni na której były smażone policzki, smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

3.
Gdy cebula się zeszkli wlać na patelnię wino i dokładnie mieszać. Ponownie na patelnię włożyć policzki oraz dopełnić bulionem wołowym. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i wstawić całość na mały ogień. Dusić mięso pod pokrywką około 2 godziny.

4.
Gdy mięso już będzie miękkie, dodać pokrojone w średnią kostkę warzywa – pietruszkę, seler oraz marchewkę. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso przełożyć na talerz, a zawartość garnka -sos z warzywami redukować na dużym ogniu przez 5-7 minut. Smak sosu musi być bardzo intensywny dlatego powinien zredukować się o połowę.

5.
Na koniec dodać mąkę krupczatkę lub pszenną, rozpuszczoną w ok. 100ml zimnej wody. Po wlaniu zawiesiny do sosu wymieszać całość i gotować do uzyskania lekko gęstego, bardzo esencjonalnego winno-warzywnego sosu. Na koniec policzki przełożyć do sosu i podgrzać delikatnie całość. Można podać z dzikim ryżem, puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemiankami. Świetnie pasuje również jako sos do placków ziemniaczanych.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl