Rozbratel wołowy w sosie śmietanowym

Pobierz PDF

Składniki:
– rozbratel wołowy, 600 gramów
– cebula biała, 1 sztuka
– bulion wołowy, 100ml
– sól morska drobnoziarnista, 1 łyżeczka
– mąka pszenna, 1 łyżka
– śmietana 18%, 3 łyżki
– olej do smażenia
– papryka słodka mielona
– pieprz czarny mielony
– czosnek niedźwiedzi
– woda
-natka pietruszki

1.
Rozbratel wołowy umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju (ilość użytego oleju zależy od wielkości patelni – olej ma tylko pokryć bardzo cienką warstwą powierzchnię jej dna). Wołowinę smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz.

2.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju, przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką.

3.
Usmażone mięso wołowe ponownie przełożyć na patelnię z cebulką, zalać bulionem wołowym i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mąkę wymieszać z ok. 50ml zimnej wody, wlać na patelnię z gotującymi się pozostałymi składnikami. Wymieszać, dodać śmietanę i zagotować. Gotować jeszcze przez ok.2 minuty.

4.
Podać z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi, makaronem lub kluskami i ulubioną surówką posypane natką pietruszką.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl