Sałatka z polędwicą wołową
Sałatka z polędwicą wołową
Składniki:
– mix sałat
– polędwica wołowa, 300g
– pomidorki koktajlowe, 200g
– papryka czerwona
– kilka małych ogórków konserwowych z chili
– cebula czerwona, 1 szt.
– mozzarella, 200g
– oliwa z oliwek, 3 łyżki
– przyprawa do sałatek
– miód, 1 łyżka
– ocet jabłkowy, 1 łyżka
– sól
-pieprz
– masło, 1 łyża
– czosnek, 1-2 ząbki
– olej do smażenia, ok. 3 łyżki
1.
Polędwicę wyciągnąć z lodówki ok. 2h przed przyrządzeniem. Pokroić w cienkie plasterki (można ją lekko przemrozić, tak by dała się łatwo kroić w cienkie plasterki). Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. W zależności od grubości plastrów –jeśli są bardzo cienkie smażyć 2-3 minuty.
2.
Mix sałat wsypać do miski. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę pokroić w półkrążki, ogórki mozzarelle w kostkę. Wszystko wymieszać.
3.
Oliwę z oliwek, przyprawę do sałatek, pieprz, miód, ocet jabłkowy wymieszać.
4.
Na talerzu ułożyć sałatkę, polać sosem (można wcześniej wymieszać), a na niej poukładać usmażone plastry polędwicy.