Wołowina po kozacku
Wołowina po kozacku
Składniki:
– udziec lub rostbef, 1kg
– cebula, 2 szt.
– czosnek, pół główki
– masło, 100g
– bulion wołowy, 200ml
– wino czerwone wytrawne, 100ml
– cukier, 1 łyżeczka
– sól, 1 łyżeczka
– pieprz ziarnisty kolorowy, mała łyżeczka
– liść laurowy , 2 szt.
– ocet jabłkowy lub biały ocet winny, 1 łyżka
1.
Mięso pokroić w kostkę.
2.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3.
W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek.
4.
Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet. Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.
5.
Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 – 2 godziny.
6.
Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.