Wołowina po kozacku

Pobierz PDF

Składniki:
– udziec lub rostbef, 1kg
– cebula, 2 szt.
– czosnek, pół główki
– masło, 100g
– bulion wołowy, 200ml
– wino czerwone wytrawne, 100ml
– cukier, 1 łyżeczka
– sól, 1 łyżeczka
– pieprz ziarnisty kolorowy, mała łyżeczka
– liść laurowy , 2 szt.
– ocet jabłkowy lub biały ocet winny, 1 łyżka

1.
Mięso pokroić w kostkę.

2.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

3.
W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek.

4.
Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet. Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.

5.
Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 – 2 godziny.

6.
Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl