Wołowina z makaronem Chow Mein
Wołowina z makaronem Chow Mein
Składniki:
– makaron typu Chow Mein, 200g
– olej, 2łyżki
– mięso wołowe chude, 200g
– marchewka, 150g
– papryka czerwona
– seler naciowy, ok. 100g
– cebula dymka, 2 szt.
– czosnek, 3 ząbki
– papryczka chili, 1 szt.
– imbir świeży, pasek ok 2cm
– cukier brązowy, 1 płaska łyżeczka
– sos sojowy
– sos sweet chili
– olej sezamowy
– Suszone grzyby shitake, kilka szt.
1.
Suszone grzyby shitake namoczyć i przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsączyć i włożyć z
powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego.
3.
Rozgrzać wok i wlać 2 łyżki oleju. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chilli, imbir oraz
pokrojone w paski grzyby shitake i smażyć przez ok. pół minuty.
4.
Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem. Przełożyć do woka i smażyć
przez ok. 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
5.
Dodać pokrojonego w słupki selera, obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w
półkrążki cebulę dymkę oraz paprykę pokrojoną w paski i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać
wymieszane: cukier, sos sojowy, sos chili. Dodać makaron i smażyć przez minutę.
6.
Doprawić dodatkowo sosem sojowym w razie potrzeby.
7.
Przełożyć do misek, podawać zaraz po przygotowaniu.