Gulasz z łopatki wołowej z boczniakami
Gulasz z łopatki wołowej z boczniakami
Składniki:
– łopatka wołowa ok. 600g
– boczniaki 250g
– ok. 1,5L bulionu (patrz Bulion ze szpondra wołowego)
– papryka czerwona i żółta
– marchewka, 2 szt.
– ziemniaki ok. 300g
– papryka w proszku
– czosnek niedźwiedzi
– czosnek
– kminek
– oregano
– sól
– pieprz
– przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
– śmietana 18%, ok. 200ml
– natka pietruszki
– olej lub masło klarowane
1.
Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć z przyprawami na głębokiej patelni. Następnie dusić na pod przykryciem do miękkości (jeśli zaistnieje taka potrzeba można dolać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło).
2.
Jak mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz boczniaki. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Posypać świeżą pietruszką.