Gulasz z łopatki wołowej z boczniakami

Pobierz PDF

Składniki:
– łopatka wołowa ok. 600g
– boczniaki 250g
– ok. 1,5L bulionu (patrz Bulion ze szpondra wołowego)
– papryka czerwona i żółta
– marchewka, 2 szt.
– ziemniaki ok. 300g
– papryka w proszku
– czosnek niedźwiedzi
– czosnek
– kminek
– oregano
– sól
– pieprz
– przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
– śmietana 18%, ok. 200ml
– natka pietruszki
– olej lub masło klarowane

1.
Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć z przyprawami na głębokiej patelni. Następnie dusić na pod przykryciem do miękkości (jeśli zaistnieje taka potrzeba można dolać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło).

2.
Jak mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz boczniaki. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Posypać świeżą pietruszką.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl