Ligawa wołowa po chińsku
Ligawa wołowa po chińsku
Składniki:
– ligawa wołowa, 200 g
– makaron ryżowy lub chow mein, opakowanie 100 g
– papryka czerwona, połowa
– papryka pomarańczowa, połowa
– cukinia, połowa
– cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 szt.
– grzyby mun, kilka szt.
– sezam biały do dekoracji
Marynata:
-sos teriyaki, 3 łyżki
-ocet ryżowy, 2 łyżki
-sos chili, 1 łyżka
-przyprawa orientalna, 1 łyżka
1.
Dymkę posiekać i część wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
2.
Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (UWAGA! Ligawę można lekko przymrozić -będzie się lepiej kroić) . Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki.
3.
Warzywa i grzyby pokroić w zapałkę.
4.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Podsmażyć warzywa z pozostałą częścią cebulki dymki następnie dodać mięso. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 3 minuty.
5.
W czasie kiedy warzywa smażą się już razem z mięsem – makaron zalać wrzątkiem. Odczekać tak długo jakie są zalecenia na opakowaniu makaronu, następnie odcedzić. Wyłożyć na talerz, a na górę dać mięso razem z warzywami. Posypać dymką oraz sezamem. Smacznego 🙂