Stek z oka rozbratla z czosnkiem i rozmarynem

Pobierz PDF

Składniki:
– ziemniaki 0,5 kg
-3 steki z oka rozbratla
-świeży rozmaryn
-główka czosnku
-olej
– masło 100g
-pieprz
-sól
-folia aluminiowa
-ulubione zioła do ziemniaków (może być papryka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory)

1.
Mięso wyciągnąć z lodówki ok. 2 godziny przed planowanym przyrządzaniem.
2.
Piekarnik rozgrzać do ok. 180C.
3.
Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Przyprawić solą, pieprzem, oraz ulubionymi przyprawami. Polać 2 łyżkami oleju. Wymieszać i wysypać na blachę do pieczenia. Połowę główki czosnku zawinąć w papier do pieczenia i upiec na blasze w piekarniku razem z ziemniakami. Piec ok. 30-35 minut.
4.
Ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia ziemniaków, wyciągnąć z piekarnika czosnek. Lekko przestudzić, wycisnąć i wymieszać z masłem.
5.
Na patelnię wlać olej w takiej ilości, aby pokrył patelnie cienką warstwą i mocno rozgrzać. Steki nasolić przed usmażeniem i smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z 2-3 całymi ząbkami czosnku, oraz gałązką rozmarynu. Podczas smażenia można dodać łyżkę masła. Długość smażenia jest zależna od tego, jaki stek chcemy przyrządzić (Patrz: Jak przyrządzić idealnego steka?) Po usmażeniu przełożyć do folii aluminiowej. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i posmarować masłem z czosnkiem. Zawinąć i odstawić na 3-4 minuty, aby soki nie wypłynęły przy krojeniu.
6.
Pozostałą ilością masła czosnkowego posmarować gorące ziemniaki wyciągnięte z piekarnika. Można je delikatnie przemieszać, by masło czosnkowe pokryło je równomiernie. Podawać z ulubioną surówką.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl