Szponder wołowy z cebulką w sosie Teryiaki

Pobierz PDF

Szponder wołowy z cebulką w sosie Teryiaki

Składniki:
-gotowany szponder, ok. 600g
-czerwona papryka w proszku
-cebula biała lub czerwona 2 szt.
-czosnek niedźwiedzi
-sól
-pieprz
-sos Teryiaki (opcjonalnie)
-olej do smażenia, ok. 3-4łyżki

1.
Szponder ugotować w ulubionych przyprawach- można też z niego wcześniej zrobić bulion – (patrz Bulion ze szpondra wołowego). Wyciągnąć z bulionu na talerz, aby mięso się osuszyło.

2.
Na oleju zeszklić cebulkę, dodać sos Teryiaki (opcjonalnie). Na podsmażonej cebulce położyć szponder posypany, papryką, solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażyć z 2 stron, tak aby mięso nabrało delikatnie rumianego wyglądu. Podawać z ulubioną sałatką, frytkami lub ziemniakami.

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl