Szynka wołowa z piekarnika
Szynka wołowa z piekarnika
Składniki:
– mięso wołowe, ok. 1,5kg (może być zrazowa górna lub krzyżowa )
-woda ok. 3L
-sól ok. 3 kopiaste łyżki
-czosnek
-jałowiec, ziele angielskie (opcjonalnie)
-rękaw do pieczenia
1.
Wodę zagotować z przyprawami w ok. 5-cio litrowym garczku. Ostudzić.
2.
Do zalewy włożyć mięso, ale w ten sposób, by woda zakryła je w całości, przykryć. Wołowinę można też przekroić na 2 części. Szybciej się zamarynuje. Marynować w lodówce minimum dwie doby.
3.
Po zamarynowaniu przełożyć do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć obydwa końce. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok 2-2,5 godziny. Można też piec w temperaturze 1300C przez ok.3,5h (tzw. wole pieczenie). Po upieczeniu szynkę wołową pozostawić w rękawie do całkowitego wystygnięcia, a następnie w lodówce na kilka godzin. Kroić dopiero jak będzie zimna. Idealna do kanapek!