Szynka wołowa z piekarnika

Pobierz PDF

Szynka wołowa z piekarnika

Składniki:
– mięso wołowe, ok. 1,5kg (może być zrazowa górna lub krzyżowa )
-woda ok. 3L
-sól ok. 3 kopiaste łyżki
-czosnek
-jałowiec, ziele angielskie (opcjonalnie)
-rękaw do pieczenia

1.
Wodę zagotować z przyprawami w ok. 5-cio litrowym garczku. Ostudzić.

2.
Do zalewy włożyć mięso, ale w ten sposób, by woda zakryła je w całości, przykryć. Wołowinę można też przekroić na 2 części. Szybciej się zamarynuje. Marynować w lodówce minimum dwie doby.

3.
Po zamarynowaniu przełożyć do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć obydwa końce. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok 2-2,5 godziny. Można też piec w temperaturze 1300C przez ok.3,5h (tzw. wole pieczenie). Po upieczeniu szynkę wołową pozostawić w rękawie do całkowitego wystygnięcia, a następnie w lodówce na kilka godzin. Kroić dopiero jak będzie zimna. Idealna do kanapek!

Wróć

Nasze lokalizacje

Łabowa 176A, 33-336 Łabowa
+48 18 475 14 70
biuro@zaczyk.pl
ul. Fabryczna 2A, 39-200 Dębica
+48 14 681 25 30
debica@zaczyk.pl